Monday, 18 July 2011

MENYERIKAN LAMAN


Buang rumput dan sapu laman!
Tugasanku pagi tadi setelah beres urusan membasuh dan menjemur pakaian.

Semenjak menjadi penganggur terhormat lebih kurang 2 tahun ini...beginilah rutin harianku. Mengemas, memasak, menyapu dan membelek pokok selain menjadi driver kepada anak-anak.

Siapa kata surirumah takde kerja?
Hakikatnya, kerja-kerja rumah memang tak pernah habis! Dalam tidur pun teringat apa nak kena buat esok hari!

Penat menyapu laman, aku merayau ke nursery untuk mencari pokok bunga matahari. Entah kenapa, hati ini teringin benar menanam pokok berbunga besar dan berwarna kuning segar itu.

Malangnya, pokok yang dihajatkan tak ada....dan akhirnya aku membeli pokok berbunga ungu & pink ini....(kata budak di nursery tu...nama bunga ni ~bunga satay...iye ke?)


 yang ini ala2 pink bunganya......


 yang ini pulak purple terang....Aku tanam atas tanah di celah2 pasu orkid. Berselang-seli antara yang pink dan purple. Berseri sikit lamanku ini....

Walaupun hajat nak tanam pokok bunga matahari tak tercapai tapi kunjungan ke nursery kali ini berbaloi juga....
2 comments:

  1. Bagi kita yang tak tahu nama pokok2.., kalau yang jual kata pokok satay ka, pokok keropok lekur ke, kita terima je la... haha. Memang menarik pada kawasan tertentu, pokok disusun selang seli begitu. hati jadi tenang, jaga pokok pun senang..

    ReplyDelete
  2. haha....betul kata Bangchik ~utk yg tak kenal nama pokok mcm sayalah! Percaya aje kata penjual tu... tapi pokok 'keropok lekor' belum jumpa lagi! :)

    p/s Bangchik tentu byk pengalaman & luas pengetahuan...kalau tahu nama pokok tu, sudi2lah share ye....

    ReplyDelete