Tuesday, 2 August 2011

ANAK DEMAM...ORKID PUN SAKIT...


Lima hari berada di hospital menjaga anak bujang yang tak berapa sihat. Lima hari jugalah bunga2 ku tidak kujengah.
Cuma mengharapkan simpati Yang Maha Pencipta yang menjadikan air hujan selain belas ihsan sang suami ~kalau dia rajinlah!! 


Entah apa silapnya si anak bujang tiba2 demam tengahmalam Ahad. Sedangkan sebelum itu elok saja...terjerit pekik menyaksikan perlawanan bolasepak antara Harimau Malaya dan Singapura.

Risau dibuatnya apatahlagi di saat2 peperiksaan hampir menjelang. Akhirnya terlepas juga menghadiri trial UPSR dan terpaksa mendudukinya bersendirian setelah keluar dari hospital.


Di rumah pula.....ini jadinya.....
Orkid2ku merajuk....

Sedihnya......
Yang tengah berbunga tiba2 rosak dihujungnya...tak sempat kembang dah jadi hitam dan gugur...Biasanya...kalau nak gugur dan layui pun akan bermula di pangkal tapi kali ini pelik....gugur di hujung dulu....

Yang ini pun buruk di hujung....


Yang putih ni...tak sempat kembang pun dah gugur semua....

Kenapa ek?

Serangan serangga?
Tak cukup baja?
Tersalah baja?
Cuaca terlalu panas?


2 comments:

  1. panas agaknya... kalau beri sedikit teduhan mungkin lain jadinya. Harap semua ok, anak sihat, bunga segar semula, hujan turun dan sisuami rajin nyembur air!

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas doa Bangchik & Kakdah. Alhamdulillah anak bujang dah makin sihat. Semoga anda sekeluarga juga dalam keadaan baik lebih2 lagi di bulan mulia ini.

    Di Bangi ni hujan mencurah hampir setiap petang. Syukur...alhamdulillah.

    ReplyDelete