Monday, 5 July 2010

BALIK KAMPUNG~ SG. LEMBING

Kali ini nak bercerita pengalaman balik kampung hubby di Sungai Lembing, Pahang. Jumaat 02/07/2010 lebih kurang jam 5.30petang kami sekeluarga bertolak ke Pekan dan bermalam di sana sebelum ke Sg. Lembing keesokan harinya. Semuanya gara2 hubby dan anak bujang nak tengok world cup~ takut org Sg. Lembing tak subscribe sports channel!...hehe

Sebenarnya kepulangan ke kampung kali ini agak tergesa2 kerana diberitahu mak mentua demam dan rindukan anak cucu. Alhamdulillah demamnya beransur sembuh dan dah tak batuk2. Cuma selera makan belum ada....


Walaupun zaman kecilnya dihabiskan di kampung ini, hubby sebenarnya jarang balik ke sini selepas ayahnya meninggal dunia hampir 10 tahun lalu. Kerana rumah pusaka ini disewakan lantaran mak mentua berpindah ke rumah anak2 ~ikut suka rumah anak mana yg dia nak duduk....tapi biasanya di rumah kakak ipar no. 3 di Pekan.
So, kesempatan yang ada kami gunakan untuk pusing2 kampung menikmati keindahannya....

Ini anak dara kami berposing depan rumah pusaka yang sekarang didiami kakak hubby yang anak2 panggil Mak Ngah. Banyak kenangan di rumah ini~yg paling manis: hubby dilahirkan di sini dan our wedding pun diadakan di sini 15 tahun lalu....Sebelah rumah pulak ada tasik yang cantik ni.... Pondok kecil dibina sebagai tempat berehat. Sungguh nyaman.
Kakak ipar pula rajin berkebun termasuk membela ayam itik. Bila balik, kami dibekalkan sebekas home-made telur itik masin dan telur yang segar.

Keliling rumah dipenuhi pokok buah-buahan dan bunga-bungaan. Sejuk mata memandang.....
InsyaAllah...sebelum tibanya Ramadhan kami bercadang berkunjung ke sini lagi menjenguk Tok....

No comments:

Post a Comment